Maailman mielenterveyspäivä

Maailman mielenterveyspäivää vietetään tänään 10.10.2022.

”Maailman mielenterveyspäivänä herätämme keskustelua mielenterveyden merkityksestä, ongelmien ehkäisemisestä ja avun saamisesta. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi.

Mielenterveyttä voi vahvistaa monella tavalla. Omista tunteista pitää voida puhua ja vaikeissa tilanteissa on saatava apua – matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee.

Kannustamme jokaista kysymään, mitä kuuluu ja jakamaan huolia toisten kanssa arjessa, muun muassa päiväkodeissa, perheissä, kouluissa, nuorisotiloissa, vapaa-ajalla, harrastuksissa ja työpaikoilla.”

Miten voit itse osallistua Maailman mielenterveyspäivään?

1. Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.

Omassa arjessasi sinä voit olla mukana lisäämässä keskustelua huolista, murheista, mutta myös ilon aiheista. Keskustelemalla avoimesti kuulumisista, lisäät turvallista ilmapiiriä, jossa on helpompi käsitellä vaikeitakin asioita. Jos huomaat, että jollakin on vaikeaa tai olet huolissasi, kerro, että apua on saatavilla ja ohjaa eteenpäin.

2. Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa

Mieti, millaiset asiat aiheuttavat huolta tai murhetta ja mistä taas saa virtaa, iloa ja voimaa.

Kerro somessa, missä ja kenelle kerrot, jos sinulla on huolia.

Voit jakaa myös MIELI ry:n tuottamia tekstejä ja kuvia somessa InstagramFacebookTwitter #maailmanmielenterveyspäivä #huolituoli #kymppikymppi #vihreäävaloa

3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.
  • Maailman mielenterveyspäivän 10.10. iltana klo 18 alkaen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.
  • Koristaudu myös itse vihreään! T-paita, sukat, pipo? Mitä kaapista löytyy!
  • Järjestä vaikka tanssit, joissa huolet karistetaan tanssimalla, kuten MIELI ry:n vapaaehtoiset tekivät kesällä.
  • Jaa vihreät kuvasi ja toimintasi somessa tunnisteilla #maailmanmielenterveyspäivä #huolituoli #vihreäävaloa #kymppikymppi

Lähde: www.mieli.fi