Hävikkiviikkoa vietetään Ykköskodeissa 11.–17.9.

Mahdollisimman pieni ruokahävikki on kaikissa toimipaikoissamme päivittäinen, tärkeä tavoite. Kotimme osallistuvat tällä viikolla valtakunnalliseen hävikkiviikkoon koko henkilökunnan ja asukkaiden voimin.

Hävikkiviikkoa on vietetty Suomessa jo vuodesta 2013 ja sen tarkoituksena on herättää keskustelua ruokahävikistä sekä lisätä ruoan arvostusta (Kuluttajaliitto). Pienetkin teot ovat tärkeitä.

– Ruokahävikin vähentäminen on koko yhteiskunnan yhteinen tavoite. Ruokahävikin mittaaminen on myös tullut lakisääteiseksi tämän vuoden alusta, mikä edistää ruokahävikin vähentämistavoitteita, sanoo Mehiläisen sosiaalipalvelujen ateriapalvelupäällikkö Merja Sandberg.

Sandberg kertoo, että yksiköissä mitataan ylijääneen ruoan lisäksi myös kaikki syömäkelvoton hävikki, kuten kuorijätteet, kahvinporot ja lautasliinat. Jokainen toimipaikkamme on saanut ohjeistuksen mitata hävikkiä ja kirjata syntyvän biojätteen määrää.

Jos biojätteen määrä on suuri, kodin henkilökunta selvittää, mistä hävikkiä syntyy ja ryhtyy aktiivisiin toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Kodeissamme mitataan hävikin määrää kaikilla aterioilla: aamiaisella, lounaalla, välipaloilla, päivällisellä ja iltapalalla. Kodeissamme hävikkimäärät pystytäänkin pitämään melko pieninä, koska ruokailijoiden määrä tiedetään etukäteen toisin kuin esimerkiksi kaupallisissa ravintoloissa, joissa päivittäinen vaihtelu ruokailijamäärissä voi olla suurta.

Hävikkitalkoot eivät rajoitu asukkaidemme ruokailuista syntyvän hävikin tarkkailuun, vaan koko henkilökunta on yhteisessä tehtävässämme tärkeässä roolissa.

Hyvä esimerkki henkilökunnan kahvin hävikin pienentämisessä on ollut, että kahvi kaadetaan termoskannuun, jolloin se pysyy hyvänä kauemmin. Usein keittimessä oleva kahvi kaadetaan pois ja keitetään uutta, kun ei tiedetä kauanko kahvi on keittimessä ollut. Tällaiset pienet asiat herättävät isoja oivalluksia siitä, miten paljon turhaa hävikkiä maapallolla syntyy.

Merja Sandberg kertoo, että hävikkiviikolla jokaisessa yksikössä punnitaan tarkasti paljonko ruokaa ja juomaa on valmistettu ja laitettu esille sekä paljonko hävikkiä syntyy. Tämän jälkeen koko talon henkilökunta, ei siis pelkästään keittiöhenkilökunta, kokoontuu tarkastelemaan tuloksia yhdessä ja miettimään, mitä konkreettisia tekoja pystytään hävikin minimoimiseksi tekemään. Kyseessä on tärkeä, kaikkien yhteinen asia ja kaikki hyvät ideat ovat tervetulleita.