Ykköskoti Tiltu

59d4b0d79a054591897134
59d4b0d8188da488470326
59d4b0d87a515776830326
59d4b0d80fbd5065980293
PlayPause
previous arrow
next arrow


Ykköskoti Tiltu sijaitsee Kausalan keskustassa. Ykköskoti tarjoaa tehostettua asumispalvelua ja palveluasumista täysi-ikäisille mielenterveyskuntoutujille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta kohti itsenäisempää elämää, mutta eivät selviä itsenäisesti jokapäiväisestä elämänhallinnasta.  

Asuminen meillä

Tehostettu palveluasuminen on ympärivuorokautista ja määräaikaista asumispalvelua. Asukkaamme ovat yleensä vaikeasti toimintarajoitteisia ja tarvitsevat jatkuvaa huolenpitoa. Tehostettu palveluasuminen saattaa sopia myös asukkaille, joilla on pitkä historia erilaisista mielenterveys- ja/tai päihdepalveluista.

Palveluasuminen on yleisesti tarkoituksenmukaista asukkaille, joiden asunnottomuus ja/tai mielenterveys- ja/tai päihdeongelmat vaikeuttavat elämää merkittävästi. Palveluasumisen asiakkaalla tuen tarve on päivittäistä, ilman yöaikaista avun tarvetta.

Päätavoitteena on asukkaan siirtyminen kevyemmin tuettuihin palveluihin tai itsenäiseen asumiseen.

Toiminta

Odotamme asukkailtamme päihteettömyyttä, ja toivomme heiltä sitä kautta motivaatiota saavuttaa vähitellen päihteiden käytön hallinta.

Yksikön toiminta rakentuu kuntouttavalle arjelle, jossa erilaiset arkipäivään kuuluvat toiminnat rytmittävät päivää ja viikkoa. Asukkaille laaditaan hyvinvointi- ja kuntoutumissuunnitelma, jonka lähtökohtana ovat henkilökohtaiset vahvuudet ja nykyisen toimintakyvyn ylläpitäminen.

Suunnitelmassa määritellään kuntoutumisen tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. Asukkaille on tarjolla mielekästä ja tarkoituksenmukaista sekä kannustavaa toimintaa.

Toimintamme päämääränä on asukkaan elämänhallinnan ja arjen taitojen kehittyminen tasolle, jolla kevyempi asumismuoto, esimerkiksi tuettu asuminen olisi asukkaalle tarkoituksenmukaista.

Kodit ja yhteistilat

Ykköskoti Tiltu on perustettu 2012. Kodissa on 24 tehostettua asumispaikkaa ja 15 palveluasumispaikkaa sekä yksi tuettu asunto. Ykköskoti Tiltussa on kaikille asukkaille omat huoneet kylpyhuoneella jonka asukas voi halutessaan kalustaa omilla huonekaluilla. Tilat ovat esteettömät joten myös pyörätuolilla ja apuvälineillä on turvallista ja helppoa liikkua. Ryhmäkodeissa on yhteinen ruokailu- ja olohuone. Rakennuksessa on ruokasali kodin asukkaille, saunaosasto sekä harraste- ja monitoimitiloja.

Kodin ympäristö

Talo rajoittuu puistoon ja talon päässä on viihtyisä ja suojaisa piha-alue. Kotimme sijaitsee Kausalan keskustassa. Kodin lähellä on kaupat, kirjasto, apteekki, kesätori esiintymislavoineen, elokuvateatteri ja kirpputori. Kausala kuuluu seutulippualueeseen, mikä mahdollistaa helpon liikkumisen. Kodilta on linja-autoasemalle matkaa noin 200m ja rautatieasemalle 800 metriä.

Henkilöstö

Henkilökunta koostuu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista. Ohjaajat avustavat ja ohjaavat asukkaita arkipäivän toiminnoissa. Henkilökunta on tehostetussa asumispalvelussa paikalla ympäri vuorokauden. Ykköskodin henkilökunta huolehtii palvelutasosta riippuen asumisen ja lääkehoidon toteutumisen sekä elämänhallintaa tukevan ohjauksen. Henkilökunta huolehtii myös asukkaiden sosiaalisten etuisuuksien hakemisesta ja jatkuvuudesta

Meille asukkaaksi?

Ykköskoti Tiltuun voi tulla asukkaaksi eri kunnista ja kaupungeista puitesopimuksella tai maksusitoumuksella, sopimalla asiasta oman paikkakunnan sosiaalityöntekijän kanssa. Asukas on oikeutettu Kelan etuuksiin kuten hoito- ja asumistukeen

Tulo-ohjeet

Ykköskoti Tiltu sijaitsee Iitin kunnassa, Kausalan taajamassa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Kausalassa on rautatieasema johon junat pysähtyvät (Kouvola-Lahti välillä) sekä linja-autoyhteys niin Kouvolasta kuin Lahdestakin. Meille voi tulla myös omalla autolla ja pihalta löytyy hyvin parkkipaikkoja.