Poikkeuksellisen merkityksellinen ja antoisa kesätyö

Johanna Kaunismäki on kulkenut Ykköskoti Henrikin arjessa harjoittelijasta keikkatyöntekijäksi ja jo toistamiseen kesätyöntekijäksi. Ohjaajan työ mielenterveyskuntoutujien rinnalla on koulinut Johannaa paitsi ammattilaisena, myös ihmisenä.

– Ykköskoti soveltuu eri-ikäisille mielenterveyskuntoutujille, jotka hyötyvät aktiivisista kuntouttavista toimista. Suurin osa Ykköskoti Henrikin asukkaista on nuoria aikuisia, joiden kuntoutumisen tavoitteena on hyvä ja mahdollisimman itsenäinen elämä. Asukkaiden haasteiden kirjo on moninainen, ja osalla heistä on kyse taitojen ja itseluottamuksen keruusta turvallisessa ympäristössä, yksikönjohtaja Harri Mänttäri kertoo.

Ykköskodeissa työskentelee ohjaajina lähihoitajia, sosionomeja ja sairaanhoitaja.

– Vakituisen henkilöstön lisäksi kullakin yksiköllä on verkosto keikkatyöntekijöitä ja kesäisin tarjoamme työmahdollisuuksia kesätyöntekijöille.

Mänttärin mukaan polku kulkee useimmiten niin, että opiskelija tulee ensin harjoittelemaan käytännön työtä, jonka jälkeen hän jatkaa keikka- ja kesätyöntekijänä. Urapolku voi parhaassa tapauksessa johtaa jopa vakituiseen työsuhteeseen.

– Johanna on hyvä esimerkki tekijästä, joka osoittanut meille suvereenisti osaamisensa ja huippuasenteen ohjaajan työhön. Olemme iloisia siitä, että saamme hänet meille jälleen kesätöihin!

Perspektiiviä työhön ja elämään

Johanna opiskelee parhaillaan kolmatta vuotta terveydenhoitajaksi.

– Ensikosketukseni Ykköskoti Henrikiin sain päihde- ja mielenterveyskuntoutuksen opintojakson harjoittelusta. Se jännitti, sillä minulla ei ollut aiempaa kokemusta mielenterveystyöstä. Harjoittelu oli kuitenkin todella positiivinen kokemus. Sain työn ohjausta ja tukea kollegoilta sekä uutta ammatillista näkökulmaa. Oli siis hyvin helppo päätös jatkaa sen jälkeen keikkatyöntekijänä.

Työ on antanut Johannalle uutta perspektiiviä monella tasolla.

– Mielenterveys on keskeinen osa ihmisen terveyttä, joten koen, että täältä saamani opit hyödyttävät minua jatkossa, teinpä millaisia töitä tahansa. Ykköskoti onkin antanut minulle erinomaiset eväät tulevaisuuteen, sillä hyvä työpaikka on sellainen, joka koulii sinua myös ihmisenä, ei pelkästään ammattilaisena.

Kesätyö toi enemmän vastuuta

Keikkatyön jälkeen Johannalle tarjottiin Henrikistä kesätyötä, jonka hän otti ilolla vastaan.

– Kesätyö antoi mahdollisuuden tehdä asukkaiden parissa entistä suunnitelmallisempaa työtä. Se toi mukanaan enemmän vastuuta, mutta koin, että pääsen näin kokeilemaan ammatillisia siipiäni. Kesä oli ihana tilaisuus rikastuttaa asukkaiden arkea kivalla tekemisellä. Teimme retkiä ja piknikkejä, kävimme uimassa ja söimme valtavan määrän jäätelöä, Johanna nauraa.

Lue koko juttu Newspoolista klikkaamalla tästä!

Lue lisää Ykköskotien työmahdollisuuksista tästä!