Ykköskoti Kartano

Ykköskoti Kartano sijaitsee eteläisessä Keski-Suomessa Joutsassa. Kotimme soveltuu ympäri vuorokauden avustamista ja ohjausta tarvitseville mielenterveyskuntoutujille.

image2
5a1fd780499dd206234636
5a1fd787e1914128441288
PlayPause
previous arrow
next arrow

Katso Kartanon esittelyä tarkemmin tästä!

Asuminen meillä

Kotimme sijaitsee rauhallisella ja kauniilla asuinalueella Joutsan keskustan välittömässä läheisyydessä. Ykköskoti Kartano tarjoaa asukkailleen kodikkaan, viihtyisän ja yhteisöllisen ympäristön kuntoutumiseen. Kodissamme on esteettömät, valoisat ja ajanmukaiset tilat viihtyisässä ja virikkeellisessä ympäristössä.

Toiminta

Ykköskoti Kartanossa asukkaiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia tuetaan monimuotoisella virike- ja kuntoutustoiminnalla. Toiminnan järjestämisessä kuuluu vahvasti myös asukkaiden ääni. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus osallistua oman halunsa ja voimavarojensa mukaan myös kodin yhteisiin arkiaskareisiin.

Toiminta on asukaslähtöisesti suunniteltua ja tavoitteellista. Jokaiselle asukkaalle tehdään yksilöllinen suunnitelma, jossa määritellään hänen tavoitteidensa ja toimintakykynsä mukainen tuen tarve. Arjessa harjoitellaan yhdessä ohjaajan kanssa itsestä huolehtimista, kodinhoitoa sekä yhteisön yhteisiin askareisiin liittyviä toimia ja osallistumista. Asukasta ohjataan myös harjaantumaan oman sairauden kanssa selviytymisessä sekä motivoidaan harjoittelemaan itsenäistä asumista tukevia taitoja ja hoitamaan ihmissuhteita.

Ykköskoti Kartanon viikko-ohjelma sisältää yhteisökokouksen, jossa jokaisen asukkaan ääni ja toive tulee kuulluksi. Lisäksi arvostamme ja kunnioitamme kodissamme jokaisen asukkaan yksilöllisyyttä. Ykköskoti Kartano tarjoaa myös liikkuvaa asumisen tukea kotona asuville mielenterveyskuntoutujille. Liikkuvan tuen tavoitteena on auttaa asiakasta toimimaan arjessa mahdollisimman itsenäisesti ja luomaan yhteys paikallisiin palveluihin.

Kodit ja yhteistilat

Ykköskoti Kartanossa on 16 asukaspaikkaa. Jokaisella asukkaalla on oma huone, jossa on inva-mitoitettu wc- ja kylpyhuone. Huoneensa asukas voi kalustaa omilla huonekaluillaan ja tavaroillaan. Peruskalusteet saa tarvittaessa myös yksiköstä. Asukkailla on käytössään myös yhteiset oleskelutilat; ruokasali ja oleskelutila, jossa on mahdollisuus muun muassa tv:n katseluun. Lisäksi kodilla on oma iso ja viihtyisä piha omenapuineen, marjapensaineen ja grillikatoksineen.

Ykköskoti Kartanossa asuu myös kissakaveri Otto.

Kodin ympäristö

Ykköskoti Kartanossa on suojaisa, kaunis ja esteetön piha-alue vanhan maalaistalon pihapiirissä. Sisäpihalle on teetetty puutarhasuunnitelma, jonka keskeisinä ajatuksina ovat toiminnallisuus, kokemuksellisuus ja turvallisuus. Puutarhan rakentaminen aloitettiin keväällä 2017.

Joutsan keskustan palvelut ovat lähellä. Asioimaan lähdetään tarvittaessa yhdessä ohjaajan kanssa.

Henkilöstö

Koulutettu henkilöstömme on asukkaidemme tukena ympäri vuorokauden. Henkilöstön perustehtävänä on asukkaiden omatoimisuuden, toimintakyvyn ja kuntoutumisen tukeminen voimavaralähtöisesti osallisuuteen kannustaen.

Päivitämme henkilökunnan osaamista säännöllisellä täydennyskoulutuksella.

Meille asukkaaksi?

Ykköskoti Kartanoon voi tulla asukkaaksi eri kunnista ja kaupungeista puitesopimuksella tai maksusitoumuksella sopimalla asiasta oman paikkakunnan sosiaalityöntekijän kanssa.

Kaikissa tapauksissa asukas on oikeutettu Kelan etuuksiin; kuten asumis-, kuntoutus- ja hoitotukeen. Kodin henkilökunta auttaa hakemusten teossa.