Ykköskoti Metsola

59ce32cf1bf84285503467
59ce32ce6b54d646720955
59ce32ce19ba2713304449
PlayPause
previous arrow
next arrow


Asuminen meillä

Metsola tarjoaa kuntouttavaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille luonnonläheisessä ympäristössä keskellä Uuttamaata. Metsola soveltuu täysi-ikäisille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, jotka eivät tarvitse ympärivuorokautista tukea.

Metsola on erityisen hyvä paikka sinulle, jos
– Olet kuntoutumisen alkutaipaleella
– Sinulla on haasteita sopeutua yhteiskuntaan
– Sinulla on haasteita sitoutua päivärytmiin ja työtoimintaan
– Kaupungissa asuminen tuottaa haasteita houkutusten takia

Toiminta

Kuntoutuksemme lähtökohta on tukea niitä elämisen ja arjen hallinnan osa-alueita, johon asukkaan toimintakyky tarvitsee vahvistusta. Palvelukotimme tarjoaa kuntoutujan kannalta hyvät puitteet kuntoutumiselle. Yhteisökuntoutuksen periaatteiden mukaisesti asukkaamme kantavat jokainen osaltaan vastuun arjen toiminnoista. Laadimme jokaiselle asukkaallemme yksilöllisen kuntoutussuunnitelman sekä yksilöllisen viikko-ohjelman. Seuraamme ja arvioimme kuntoutumisen edistymistä säännöllisesti yhdessä kuntoutujan kanssa. Panostamme monipuoliseen toimintaan ja yksilölliseen tukeen. Asukkaan ongelmiin ja huolenaiheisiin etsitään yhdessä toimivia ratkaisuja.

Työtoimintaa järjestetään viitenä päivänä viikossa Hyvinkään keskustassa, Paavolan työkeskuksella, n. 17 km päässä Metsolasta. Työkeskukselle mennään talon autolla. Työtoiminta on monipuolista ja vaihtelevaa alihankintatyötä. Työaika on pääsääntöisesti klo 9-14. Työtoiminta sisältyy osaksi Metsolan toiminnallista arkea, mutta siellä voi käydä työskentelemässä myös omassa kodissa asuvat kuntoutujat.

Metsolassa järjestetään monipuolista ryhmä- ja harrastetoimintaa sekä tuetaan kuntoutujien liikuntaharrastuksia. Päivätoimintaa on talolla viitenä päivänä viikossa. Kuntoutujilla on myös mahdollisuus olla emännän apuna keittiöllä. Siellä valmistuu viikon ruoat koko yksikölle sekä arkena myös työkeskuskävijöille. Lisäksi päivittäin yksikössä työskentelee 1-2 asukasta hoitaen yksikön siivous- ja huoltotöitä. Tavoitteena on, että jokainen työikäinen asukkaamme osallistuu työtoimintaan/päivätoimintaan yksilöllisen viikkosuunnitelman mukaisesti. Lue lisää työtoiminnasta.

Kodit ja yhteistilat

Metsolassa on 40 asukaspaikkaa rivitaloissa. Asukkaat asuvat soluasunnoissa, joissa jokaisessa on oman huoneen lisäksi keittiö ja peseytymistilat. Oman huoneen saa jokainen sisustaa haluamallaan tavallaan. Huoneessa on valmiina sänky ja lipasto/hylly, lemmikkieläimen saa ottaa myös mukaan, eläimen hoito on asukkaan omalla vastuulla. Lisäksi asukkailla on Metsolassa käytössään yhteisiä oleskelutiloja, ruokailutila, keittiö ja saunatilat. Henkilökunta on Metsolassa paikalla päivittäin klo 7-21, yöaikaan joku henkilökunnasta päivystää puhelimen päässä.

Kodin ympäristö

Metsola sijaitsee Hyvinkäällä, Kaukasten kylässä. Jokelaan on matkaa n. 6km, missä sijaitsee myös lähin kauppa. Metsolasta pääsee arkisin bussilla niin Jokelaan kuin 15 km:n päähän Hyvinkäälle. Lisäksi talolta järjestetään kauppakyytejä.

Maalaisidylli ja rauhallinen ympäristö tukevat monin tavoin kuntoutumista. Pihapiiristä pääsee suoraan maastoon lenkkeilemään ja retkeilemään. Kaunis Jokipadon koski on kävelymatkan päässä. Lähistöllä voi myös grillata ja uimamahdollisuus on lyhyen automatkan päässä.

Henkilöstö

Metsolassa työskentelee mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneita lähihoitajia sekä sairaanhoitaja ja sosionomi. Asukkaiden kuntoutumista tukee henkilökunnan vahva osaaminen ja toimiva yhteistyöverkosto. Yksikössä on valmiudet ohjata sosiaalisen toimintakyvyn kohentamiseen tähtääviä ryhmiä sekä kognitiivisia taitoja kehittäviä ryhmiä. Henkilökunnalla on vahvaa osaamista haastavasti käyttäytyvien asukkaiden kuntouttamisesta, yhteisöhoidosta, päihdekuntoutuksesta ja korvaushoidosta sekä liikunnanohjaamisesta. Metsolassa asukas saa tarvittaessa myös korva-akupunktiota sekä voi rauhoittua mindfulness-harjoitusten avulla rentoutushuoneessa. Teemme yhteistyötä mm. Hyvinkään päihdepalveluiden, psykiatrian palveluiden sekä oppilaitos HYRIA:n kanssa.

Metsolassa henkilökunta kouluttautuu säännöllisesti. Henkilökunnallamme on MAPA-, EA-, turvakortti- ja alkusammutuskoulutus. Työntekijöiltä vaaditaan näyttö hygieniaosaamisesta sekä hyväksytysti suoritettu LOVe (lääkehoidon osaamisen)- koulutus.

Meille asukkaaksi?

Ykköskoti Metsolaan voit hakeutua asukkaaksi eri kunnista ja kaupungeista voimassa olevalla puitesopimuksella tai maksusitoumuksella, sopimalla asiasta oman paikkakunnan sosiaalityöntekijän kanssa. Asukas on oikeutettu Kelan etuuksiin kuten asumistukeen.

Tulo-ohjeet

Ykköskoti Metsolaan pääsee bussilla tai junalla, Jokelan juna-asema sijaitsee n. 6km päässä. Hyvinkäälle matkaa on n. 15km ja Järvenpäähän n. 20km.